Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Blog

Alles wat je moet weten over het biedlogboek

Per 1 januari 2023 zijn wij als makelaar verplicht gebruik te maken van een biedlogboek. Dit houdt in dat wij onze bieders en koper inzicht moeten kunnen geven in de gedane biedingen op een huis. Dit heeft als doel meer transparantie te geven gedurende het koopproces en het vertrouwen onder huizenzoekers te vergroten.

Maar wat houdt zo’n biedlogboek nou eigenlijk in? Wij geven je er graag meer informatie over.

Anoniem
Het biedlogboek is een digitaal logboek waarin alle biedingen genoteerd worden die op de woning zijn gedaan. Deze biedingen worden anoniem opgeslagen en bevatten naast de hoogte van het bedrag ook het tijdstip van het bod, de eventuele voorbehouden en of er een persoonlijke boodschap is toegevoegd. De inhoud van de voorbehouden en de persoonlijke boodschap van de bieders zijn niet zichtbaar in het biedlogboek.

Bestaande bouw
Het biedlogboek moet worden ingevuld bij de verkoop van iedere woning of ieder appartement, ook bij stille verkoop. Daarnaast moet de koper en/of de verkoper een particulier zijn. Het gaat in dit geval alleen om bestaande bouw. Het biedlogboek is niet van toepassing op nieuwbouw, recreatiewoningen, garageboxen, bedrijfspanden, bouwkavels en objecten zonder woonbestemming.

Brancheorganisatie
Zodra de verkoop van een woning definitief is, dus wanneer de bedenktijd en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, kun je de verkoopmakelaar verzoeken om het biedlogboek in te zien. Dit kan alleen als je een bod uitgebracht hebt op, of koper bent van de betreffende woning.

Vertrouwen in het koopproces
Het biedlogboek draagt bij aan het geven van inzicht aan de koper in het gunningsproces. Het biedlogboek moet het vertrouwen in het koopproces, dat door de overspannen huizenmarkt flink is gedaald, langzaam laten herstellen.

Contact

Neem contact met ons op

0497 36 91 93 info@boxmakelaardij.nl

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*